Para-Karate


Para-Karate verwijst naar een modaliteit van karate waarin wedstrijdregels zijn opgesteld om eerlijke wedstrijden tussen atleten met een handicap mogelijk te maken. Para-Karate richt zich op het ontwikkelen van de eeuwenoude discipline “Kata” voor rolstoelsporters, sporters met een visuele beperking en sporters met een verstandelijke beperking.

 

Een Kata is een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen, uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen.

 

Wedstrijdcategorieën worden onderverdeeld in subcategorieën op basis van de mate van handicap. De atleet neemt deel aan een categorie die het beste aansluit, waardoor een eerlijke presentatie mogelijk wordt op basis van de handicap van de deelnemer. De wedstrijdcategorieën zijn als volgt, onderverdeeld naar geslacht (man/vrouw):

 

1. Visueel beperkte atleten: K10 – Atleten met visuele beperkingen. Blinddoeken zijn verplicht voor alle visueel beperkte deelnemers

 

2. Verstandelijk beperkte atleten: K21 – Atleten met lichte tot gemiddelde verstandelijke beperking K22 – Atleten met meer dan gemiddelde verstandelijke beperkingen

 

3. Rolstoel gebonden atleten: K30 – Atleten met fysieke of motorieke beperkingen Categorie K30 demonstreert zijn of haar Kata in een rolstoel. Alle andere categorieën voeren de Kata staand uit.

 

Foto: An Mei van Tongeren door MG.Fotografie

meervoudig Nederlands kampioen K10, Open Nederlands Kampioen K10 en IKF Worldchampion Visual Impaired 2023 en leerling van Langstraat Karate ISK. 


MEDIA


 Karate beoefenen met een beperking? Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.